Saturday 13 December 2014

Antara cinta yg TERTINGGAL di kuching vs Umai......

Ohhh umaiiii..... 

Petang sabtu kami ramai2 ke kg BUNTAL, cari ikan fresh nak buat umai.... Excited nak makan umai n excited nak kenal kg BUNTAL??? Knp???? Biarlah rahsia....

Kg Buntal,  tempat kami mencari ikan fresh...
Hari tu ada rezeki ikan untuk buat umai... Tp lupa pulak nama ikan tu...  Lepas maghrib mula la aktiviti demo membuat umai.... Ya Allah,  terujanya.... Cara penyediaan sgt mudah...  Rasanya sungguh ummmphhh....

Di sini cik jahh kongsi kan resipinya... Simple dan sedap...

Bahan:
4 ekor ikan-dibersihkan n di ambil isinya
Beberapa biji limau kasturi- bergantung kepada kuantiti ikan
3-5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Cili padi- ikut selera pedas anda.... 

Cara2:
setelah ikan di bersihkan n dipotong kecil, masukkan ke dalam mangkuk. Perahkan limau kasturi .... Masa tu kita lihat isi ikan dah berubah warna.... Masukkan bawang yg dimayang halus, cili padi yg dipotong kecil. Gaul sebati...perasakan dengan garam n gula...

.  Perghhh sedapnya.... Kecur air liur..

   
Ini lah hasilnya... Nyaman kan??? Makan x hengat dunia ngan nasi panas
Hari kedua makan nasi dengan umai... Dibuat khas oleh pakcik... Tp syg terlupa utk bawa balik umai ke semenanjung... Sedih.... 

Tp penangan umai ni sgt kuat. Balik terengganu cik jah beli ikan yg agak2 boleh buat umai. Tp resipi cik jah olah skit... Ikan tu cik jah celor sekejap je masak air menggelegak....  Dan hasilnya..... Taraaaaaa

Umai versi Terengganu
Hasilnya nyaman jgk tp isi ikan tu nampak kasar... Tp rasa.... Yummmm sedap.....  practice make perfect.... Next time buat lagi.... Tambah2 cinta dah tertinggal di sarawak ni..... 

Ok selamat mencuba resipi n jumpa lagi....


No comments:

Post a Comment