Saturday 24 December 2011

ikan singgang pedas (direbus)

ehem berdebar pulak rasa..hehehhehe.....
biasane jenis ikan yang sesuai untuk resipi - ikan kerisi, ikan merah, ikan tenggiri atau ikan bute nangke @ ikan biji nangka.( ala2 macam ikan kerisi tp ada jalur2 kuning kat badan ikan) nanti kita cari gambar ikan ni... harap2 adalah fb dia hehehe.


ook bahan-bahan:


hah... tu bahan2 nyer.. tp kat dlm pic tu takda kunyit.@saya guna serbuk kunyit.
  bahan A:
1- 1 labu bawang merah
2- 5 ulas bawang putih
3- 10 tangkai cili kering
4- 2 tangkai cili hidup
5- 2 inci lengkuas
6- 2 inci kunyit hidup.
p/s: semua bahan ni di kisar..tumbuk pun takpe...


bahan B:
1- serai - diketuk, asam keping n daun kesommm( harummmm) 
2-opps air sebanyak 800 ml-1000ml.
3- garam cukup rasa..




bahan C :


ni dia ikan nyer... siang elok2 yer n buang sisik ikan ni, serta potong skit sirip ikan tu.....
oh meh tgk cara2 nye:


1- sediakan periuk yg ngam2 ngan ikan ni...isi air  yang disukat atau separuh periuk.
2- masukkan semua bahan2 yang di kisar, bersama bahan2 B.
3- tunggu mendidih (time ni harummm baunya)
4- masukkan ikan, masukkan garam secukup rasa. ( kuah rasa- masam ,masin n pedas)
5- tunggu ikan masak n hidang...ohhh bau harummm oooo... 


dan hasilnya...taraaaaa:


best kan??? kan???? makan nasi musim hujan. tambah ulam n sambal belacan....
p/s: cuba tgk ikan tu..dah siap masak pun sempat lagi main2 mata ngan ikan sebelah...:)


selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment