ehem berdebar pulak rasa..hehehhehe.....
biasane jenis ikan yang sesuai untuk resipi - ikan kerisi, ikan merah, ikan tenggiri atau ikan bute nangke @ ikan biji nangka.( ala2 macam ikan kerisi tp ada jalur2 kuning kat badan ikan) nanti kita cari gambar ikan ni... harap2 adalah fb dia hehehe.
ook bahan-bahan:
hah... tu bahan2 nyer.. tp kat dlm pic tu takda kunyit.@saya guna serbuk kunyit.
bahan A:
1- 1 labu bawang merah
2- 5 ulas bawang putih
3- 10 tangkai cili kering
4- 2 tangkai cili hidup
5- 2 inci lengkuas
6- 2 inci kunyit hidup.
p/s: semua bahan ni di kisar..tumbuk pun takpe...
bahan B:
1- serai - diketuk, asam keping n daun kesommm( harummmm)
2-opps air sebanyak 800 ml-1000ml.
3- garam cukup rasa..
bahan C :
ni dia ikan nyer... siang elok2 yer n buang sisik ikan ni, serta potong skit sirip ikan tu.....
oh meh tgk cara2 nye:
1- sediakan periuk yg ngam2 ngan ikan ni...isi air yang disukat atau separuh periuk.
2- masukkan semua bahan2 yang di kisar, bersama bahan2 B.
3- tunggu mendidih (time ni harummm baunya)
4- masukkan ikan, masukkan garam secukup rasa. ( kuah rasa- masam ,masin n pedas)
5- tunggu ikan masak n hidang...ohhh bau harummm oooo...
dan hasilnya...taraaaaa:
best kan??? kan???? makan nasi musim hujan. tambah ulam n sambal belacan....
p/s: cuba tgk ikan tu..dah siap masak pun sempat lagi main2 mata ngan ikan sebelah...:)
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment